Monday, March 29, 2010

Konvokesyen PIBG Peringkat Kebangsaan

KONVENSYEN PIBG KEBANGSAAN 2010 ANJURAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA TELAH DIADAKAN SELAMA 3 HARI 2 MALAM BERMULA DARIPADA 26/3/2010 HINGGA 28/3/2010 BERTEMPAT DI INSTITUT AMINUDDIN BAKI, GENTING HIGHLANDS, PAHANG. YDP PIBG SK TUANKU FATIMAH, EN. HANIMUDDIN ABD HAMID ADALAH DI ANTARA LIMA ORANG YDP PIBG SEKOLAH-SEKOLAH DAERAH BENTONG YANG TELAH TERPILIH DAN HADIR SELAKU DELEGASI NEGERI PAHANG KE KONVENSYEN TERSEBUT.
KONVENSYEN YANG BERTEMAKAN PIBG PENERAJU MASYARAKAT MADANI DIADAKAN BAGI MENCAPAI OBJEKTIF-OBJEKTIF BERIKUT:
  • MEWUJUDKAN SUATU FORUM BAGI MENYELARASKAN KEBAJIKAN DAN KEMAJUAN MURID-MURID DALAM MENINGKATKAN IMEJ SEKOLAH;
  • MEMPERBAHARUI KOMITMEN DAN DEDIKASI WARGA PIBG KE ARAH PENINGKATAN KEPADA KONSEP PERUNDINGAN ANTARA SATU SAMA LAIN BERKAITAN DENGAN CARA MEMPERBAIKI TARAF PENDIDIKAN ANAK-ANAK SECARA AM;
  • MEMUPUK SEMANGAT KEKITAAN, KERJA BERPASUKAN, KEHARMONIAN KERJA DAN SAYANGKAN ORGANISASI DALAM KALANGAN WARGA PIBG;
  • MEMPERKASA DAN MENJENAMAKAN SEMULA PIBG SEBAGAI AGEN KEPADA PEMBANGUNAN PRASARANA PERSEKOLAHAN, PENINGKATAN MUTU PELAJARAN, PERHUBUNGAN INTERPERSONAL ANTARA PIBG DAN MASYARAKAT DENGAN MEMFOKUSKAN KEPADA KONSEP 1 MALAYSIA; DAN
  • PIBG MENJADI WADAH DAN WAHANA PEMBENTUKAN MASYARAKAT MADANI DI MALAYSIA.
TERDAPAT ENAM KERTAS KERJA YANG TELAH DIBENTANGKAN DI KONVENSYEN TERSEBUT IAITU TRANSFORMASI PENDIDIKAN (KURIKULUM), TRANSFORMASI PENDIDIKAN (PENTAKSIRAN), NKRA – PEREKAYASAAN PENDIDIKAN, PIBG, SEKOLAH, GURU DAN MASYARAKAT SEPERTI AUR DENGAN TEBING, AKTIVITI MEMPROMOSIKAN KESIHATAN KE SEKOLAH SERTA PERPADUAN DAN KETAHANAN NASIONAL KE ARAH GAGASAN 1 MALAYSIA. 

DI SAMPING ITU, MAJLIS DIALOG JUGA TELAH DIADAKAN DENGAN KETUA PENGARAH PELAJARAN MALAYSIA, TIMBALAN MENTERI PELAJARAN DAN JUGA DENGAN MENTERI PELAJARAN SENDIRI.
SEMOGA MAKLUM BALAS YANG DITERIMA OLEH KEDUA-DUA PIHAK DI KONVENSYEN INI AKAN DAPAT MENINGKATKAN LAGI KEBERKESANAN PIBG DI SETIAP SEKOLAH.

No comments:

Post a Comment